Thursday, September 8, 2011

Begge Sider Af Egyptersagen (danish Edition) - Andreas Antoni Lund

begge sider af egyptersagen (danish edition) - andreas antoni lund
begge sider af egyptersagen (danish edition) - andreas antoni lund

Egyptersagen begyndte i slutningen af 1993, da tre herboende egyptere blev anholdt for brandstiftelse pе et parcelhus i en forstad til Еrhus. Efter anholdelsen fandt Еrhus Politi under den efterfшlgende ransagning materiale, som de mente forbandt de tre egyptere med den internationale terrororganisation El Gamaa El Islamiya, og formodede beviser for, at de tre mжnd havde planer om at bombe mеl i Danmark. Politiet beslaglagde blandt andet en kemiliste, som de mente var en bombekogebog, kort over Kшbenhavn og Еrhus med markeringer af trafikknudepunkter, som de mente var terrormеl, og tekster med opfordringer til hellig krig.

I lшbet af forеret 1994 tiltalte Еrhus Politi bag lukkede dшre ved Еrhus Byret de tre for terror. PET var blevet bedt om assistance, og kort efter sikkerhedstjenesten havde sendt fingeraftryk fra de tiltalte til andre landes efterforskningstjenester, svarede FBI. Amerikanerne havde fundet fingeraftryk fra to af de danske tiltalte pе en terrordшmt - Ahmed Ajaj, der var blevet idшmt 150 еrs fжngsel for bombningen af World Trade Center i februar 1993 (det fшrste terrorangreb pе World Trade Center).

Politiet i Еrhus og PET kunne desuden bevise, at den ene tiltalte forsшgte at kшbe kemikalier, samtidig med at han og en anden af de tiltalte havde forbindelser til mujahedin-krigere i Afghanistan.

Men da Vestre Landsret blev bedt om at kigge pе beviserne, fandt landsretsdommeren ikke, at de var tungtvejende nok, og retssagen mеtte gе om ved Vestre Landsret - denne gang for еbne dшre.

Selvom PET fik nжsten to еr mere til at efterforske, afhшrte over 1.200 personer og medbragte over 6.000 siders bevismateriale til retssagen, tabte myndighederne til sidst sagen ved landsretten, og terrortiltalerne blev frafaldet.

Det var fшrste gang i Danmarks historien der var blevet gennemfшrt en retssag ud fra de danske terrorparagraffer. Det var ingen succeshistorie, for myndighedernes beviser faldt fuldstжndig til jorden, til trods for at to af de tiltalte, Soliman og Hassanein, tydeligvis havde forbindelser til terrororganisationen El Gamaa El Islamiya, hvilket i dag nok ville vжre blevet opfattet som langt mere inkriminerende.

Men det i sig selv er ikke nшdvendigvis det mest interessante. Formanden for Den Danske Forening, professor i jura ved Еrhus Handelshшjskole, Ole Hasselbalch, allerede i 1992 havde tippet PET om en gruppe muslimer, som han mente, PET burde holde шje med. Grunden hertil var, at de angiveligt skulle vжre terrorister.
Den tredje tiltalte i egyptersagen, Fahim, var blandt de muslimer, Ole Hasselbalch nжvnte. Det kan forklare, hvorfor PET mente, at ogsе Fahim angiveligt havde tilknytning til terrororganisationen, og hvorfor PET inddrog nogle meget tvivlsomme beviser i sagen for at fе Fahim til at fremstе som involveret – for eksempel en tegning, der iflg. PET forestillede den israelske ambassade i Hellerup. Tegningen viste sig imidlertid at vжre lavet af Fahims stedsшn og to af hans 15-еrige venner til et rollespil.

Ud over spшrgsmеlet om, hvorvidt der rent faktisk var tale om en terrorcelle, der ville slе til imod Danmark, rejser der sig en mindst ligesе interessant problemstilling: Benyttede PET brandstiftelsen i parcelhuset som pеskud for at gennemtravle muslimske miljшer i Danmark?

Tilsyneladende rustede bеde islamister og hшjreekstremister op til kamp i lшbet af 1990’erne. Men mеske handlede det ligesе meget om, at PET efter Den kolde krigs afslutning manglede et klart formеl. Er det tilfжldet, kunne terrortruslen fra islamister tilbyde et sеdant.

DOWNLOAD BEGGE SIDER AF EGYPTERSAGEN (DANISH EDITION) - ANDREAS ANTONI LUND

No comments:

Post a Comment